Att välja rätt utbildning när man är ung är inte alltid det lättaste. För ju yngre man är när beslutet ska tas, desto svårare kommer det troligtvis också att bli. För även om ett högstadie- eller gymnasium beslut inte är avgörande för livet, så vill man gärna som ung känna att man gör det bästa och klokaste valet. Ett val som förhoppningsvis kommer att gynna ens framtid ordentligt.

Men faktum är att det finns utbildningar på gymnasiet där man i regel inte behöver studera vidare sedan på universitet eller högskola. Ta fordonsprogrammet Stockholm till exempel, om man väljer att gå denna utbildningen så behöver man troligtvis inte läsa en treårig utbildning på universiteten senare. Då kan du i princip bara ge dig iväg ut för att söka jobb eller en praktikantplats.

För när det gäller vissa yrken, som till exempel bilmekaniker, så behöver du inte ett visst antal poäng från universitetet för att klara dig. Det enda du behöver är kunskapen och erfarenheten. Något som du får på dessa typer av gymnasieutbildningar.

Men det gäller att hålla tungan rätt i mun, för misstag gör vi alla. Och när man växer upp så är det lätt att ångra vissa beslut man tog eller inte tog.