Precis som inom de flesta områden finns det även tydliga trender inom bilbranschen. Det kan vara allt från köptrender till vilken sorts utrustning bilägare tenderar att välja. Den tekniska utvecklingen generellt i samhället bidrar automatiskt även till utvecklingen på bilmarknaden. Nya system, smarta funktioner och ett hållbart tänkande.

Det hållbara tänkandet är en generell trend just nu och så även inom bilbranschen. Bland bilägare har det plötsligt blivit viktigare än någonsin att ta väl hand om sin bil. Att ge bilen längre livslängd genom att sköta om den på rätt sätt helt enkelt.

Bilvård och styling

Dagens moderna bilar håller sig fina under lång tid vid rätt skötsel. Just därför är det ett hållbart alternativ att ge värde åt den redan befintliga bilen. Att investera i en ny bilmatta gör mycket för nybilskänslan och är ett enkelt tilltag som heller inte kostar skjortan. Att styla bilen med häftiga detaljer eller bara rusta upp fordonet ger helt enkelt alla bilar en sorts mervärde. Något som har betydelse för en framtida försäljning av bilen.

Utrustningen i bilar har följt digitaliseringens spår och inom bilvärlden är modern utrustning en stark trend. Att förse bilar med olika system som på olika sätt gör bilkörningen säkrare, bekvämare och mer effektiv är vanligt. Körfältsassistans lanserades för ett par år sedan och är ett bra exempel på ny fordonsteknik. Det är ett smart säkerhetssystem som syftar till att varna föraren om bilen på ofrivillig manér lämnar körfilen. En bilägare kan även lämna in sin bil för motoroptimering, vilket förbättrar prestanda och minskar förbrukningen.

Stark ökning av elbilar

Att bilköpare är mer medvetna och insatta i miljöfrågor är ett faktum 2019. Nya, mer gröna alternativ när det kommer till fordonsinköp attraherar den nya generationens bilköpare. Med det sagt är inte begagnade bilar ett minne blott; tvärtom säljs det gott om begagnade bilar än. Nybilsförsäljningen har varit stark under många år, men just nu visar trenden att färre nya bilar säljs. Något som inte hänt på många år. Den enda kategori nybilar som ökar, och det i explosionsartat, är elbilen. Just nu säljs det rekordmånga elbilar i Sverige och i världen.
2019 spås bli ett starkt rekordår för elbilen, vilket egentligen inte är märkligt med tanke på de senaste årens utveckling. En ny teknik kräver sin tid för att på allvar ta sig in i samhället. Elbilens tid verkar vara här för att stanna.

Politiska beslut har också banat väg för elbilens ökade synlighet på svenska vägar. Den nya fordonsskatten som trädde i kraft 2018 spelar en avgörande roll när det kommer till miljöaspekten. Miljöanpassade fordon belönas med en skattebonus medan andra fordon med höga utsläpp omfattas av högre skatt. Det gäller för fordon som tagits i trafik som tidigast 1:a juli 2018. Just därför kan ett köp av en elbil vara en lönsam investering på lång sikt. Med det sagt är ett nybilsköp av en elbil ingen billig historia och köpet bör övervägas noga. Utvecklingen går snabbt inom området och om ett år kommer förmodligen ännu fler modeller ha presenterats. Ett större utbud innebär lägre priser och mer flexibla alternativ.