Går du i tankar om att skaffa bil men inte har tillräckligt med finanser? Då är ett billån något att titta närmare på, men det gäller att vara smart och hitta det bästa lånet som ger bra villkor – och då finns några saker att hålla koll på.

snygg bil röd sportbilAtt ta billån är det många som gör för att kunna finansiera ett bilköp, så det är inget ovanligt. Vad man dock börjar se allt mer sällan är personer som faktiskt kan det här med lån och har koll på saker såsom ränta, villkor och vad lånet kommer kosta i slutänden. Därför tänkte vi reda ut en del saker kring detta. Till exempel ska man vara medveten om att så fort man köpt en bil så tappar den i värde och därför ska man vara noga med att aldrig betala för mycket för sin bil, då detta alltså är pengar man aldrig kommer att få tillbaka. Men man ska också veta att det blir billigare att köpa sin bil istället för att falla för den senaste trenden med leasingbilar – dom kostar mer i slutänden och eftersom du inte äger bilen tjänar du ingenting när du gör dig av med den eller lämnar igen den till firman. Och sedan skiljer det sig rejält mellan de olika leasingbolagen i kostnad då vissa är förmånligare än andra, men enligt Aftonbladets granskning är det dock billigast att ta ett konsumtionslån och köpa sin egen bil i slutänden – men var noga vid val av långivare.

Akta dig för lån hos bilhandlaren

Alla som någon gång gett sig i kast med att köpa bil vet att nästan alla bilhandlare erbjuder någon form av betallösning eller lån för att du ska köpa bilen hos just dem, men här gäller det att se upp. Enligt Expressens experter är dessa typer av lån egentligen riktiga räntefällor då den vid dessa tillfällen oftast blir onödigt hög. Det beror på att bilhandlaren ofta har en deal med ett finansbolag som tar ränta av bilhandlaren som i sin tur tar ränta av kunden – och vipps så sitter du där med en ränta utan dess like i storlek. Se därför till att istället ha lånet klart och ordnat med innan besöket hos bilhandlaren, då vet du både hur mycket du får låna och därför även vilka bilar som är inom din prisklass, något som bilhandlarna också försöker få dig att ändra på. Så ett annat tips är att kika igenom Auto, Motor & Sports guide där man listat de vanligaste knepen som bilhandlarna använder sig av för att få dig att köpa den bil de vill att du ska köpa – då kan du enkelt undvika att hamna i fällan!