Den viktigaste delen av ett garage är porten. En garageport är barriären mellan garaget och yttervärlden. Därför bör porten stå emot snö, regn och kyla samt vara tillräcklig tålig för att inte kunna brytas upp enkelt. Den bör även hålla för att öppnas och stängas många gånger, och ska inte påverkas av de temperaturskillnader som vi har i Sverige mellan den varma årstiden och den kalla.

Många väljer att montera en motoriserad garageport, som då kan öppnas med en fjärrkontroll inifrån bilen. Man slipper gå ur bilen och dra upp en tung port för hand, något som annars kan få en bilägare att avstå från att ställa in bilen i garaget om man ändå ska iväg några timmar senare. Dessutom låser motorn porten, så man behöver inte investera i ett separat lås. En motoriserad port har dock det problemet att barn eller husdjur kan klämmas fast under den. De flesta portar har därför en säkerhetsanordning, ett backautomatikssytem, som bör testas en gång i månaden. Oftast går testet till så att man placerar ett 5 cm högt föremål på golvet under den uppfällda garageporten, kör ner porten manuellt och ser om porten backar och går upp igen när den stöter emot föremålet. Sedan tar man bort föremålet och kör garageporten ett varv till, för att se att den verkligen går hela vägen ner till golvet.

Eftersom många motoriserade garageportar har backautomatikssytem är det viktigt att det inte bildas is under porten. Därför är det viktigt att porten slutar tätt mot golvet, så att vatten inte kan tränga in och frysa till is när temperaturen sjunker. Man bör som garageägare även vara uppmärksam så att detta inte sker.