Att många väljer att ställa av bilen under vintern för att de inte orkar, kan eller vill byta till vinterdäck är ingen nyhet, men att genomföra bytet är inte så krångligt som man tror – och vi guidar dig genom bytet!

Däck ensamtAlla bilar ska från och med den första december varje vinter ha svidat om bilens sommardäck till vinterdäck, men många bilister väljer att istället ställa av bilen för att de tycker eller tror att ett däckbyte är krångligare än vad det faktiskt är. Fråga bara någon som kör i yrkestrafik såsom taxichaufförer, lastbilschaffisar och budbilsgrabbar så kan de förklara hur enkelt det är. Att däcken är rätt är faktiskt en förutsättning för att de ska kunna jobba, och som vi tidigare skrivit om så är ju just budbilschaufförsyrket ett framtidsyrke där däcken de kör med också är av står vikt. Så hur ska man göra när man byter från sommar- till vinterdäck? Det gör du i några enkla steg.

Så enkelt är det att byta däck

När du ska byta till vinterdäck är det rimligt att börja med att välja ut vilken typ av däck du vill ha och här gäller det att inte vara dumsnål. Precis som man skriver i Auto, Motor & Sport så skiljer det kanske inte mer än 500 kronor mellan en testvinnare och ett halvbradäck, och då är det viktigt att investera i din egen säkerhet och alltså välja testvinnaren i första hand. Sen ka du också vara noga med att faktiskt lyssna på din däckhandlare och vad denne rekommenderar, de besitter både fackkunskap och erfarenhet vilket är något att lyssna till, men glöm inte att jämföra priser så du inte betalar mer än du ska för dina däck. Och när detta är klart är det dags för själva bytet – och det gör du enklast i bilhallen. Där hissar du upp bilen, skruvar av däcken och sätter på de nya som du sedan skruvar på och sen är det klart. Inte så krångligt alls va? Ett tips är att prata med personalen i hallen så kan de kontrollera så du gjort rätt, skruvat på ordentligt, att däcken har tillräckligt med luft och att de sitter åt rätt håll och på rätt plats. Sen är du helt klar. Grattis!