Det är inte bara sommaren som stundar runt hörnet, snart är det även studentdags. Att ge bort något fint och betydelsefullt hör till så vad passar sig bättre än en bil? En egen bil som belöning för de många studieåren passar utmärkt – eller? Här kommer några tips på saker att tänka på inför valet och kvalet att ge bort en bil bort i studentpresent.

Att ge bort en bil i studentpresent kan kännas som den optimala gåvan, men det bör så klart grunda sig i ett faktiskt behov. En bil som blir ståendes i garaget är i längden knappast värd sin peng. Finns inget konkret behov för att ge bort en bil kan traditionella studentpresenter vara ett bättre alternativ. Hitta andra presenttips till studenten här; allt från klockor till praktiska inredningsdetaljer till det första hemmet. Rör det sig däremot om en person som gillar bilar och dessutom har ett nytaget körkort är bilen perfekt som studentgåva.

Köpa bil till en nybakad student

Tipset är att besvara följande frågor innan ett bilköp bli av:

  • Finns ett behov av att köra bil?
  • Har personen körkort?
  • Visar personen intresse för bilar?

Är svaret ja på de tre punkterna ovan och investeringen är möjlig finns det inte mycket att vänta på.

Välj rätt bil i studentpresent

Om beslutet blir att köpa en bil i studentpresent lyder följdfrågan; vilken bil blir det? Det gäller att överväga flera saker när det kommer till bilköpet. Först och främst är det en ekonomisk fråga där prislappen avgör vilken kategori av bil som är möjlig att ge bort. Är budgeten på en lägre nivå finns förmodligen ingen annan möjlighet än att köpa en begagnad bil. Med tanke på att det blir studentens första bil är å andra sidan en begagnad bil inget dåligt kap. En begagnad bil kan snabbt bli som ny med en noggrann in- och utvändig rekond och snygg bilstyling.

Antingen köps bilen privat eller via en handlare. På nätet finns köp- och säljportaler innehållandes annonser av bägge slag. Finns det redan en lojal relation till en bilhandlare inom familjen kan så klart köpet göras direkt via denne.

Värt att tänka på är garantibiten där en begagnad bil från privatperson inte omfattas av samma garanti som hos en auktoriserad handlare. På Konsumentverket finns detaljerad information kring vad som gäller vid köp av begagnade bilar.