Att köpa en begagnad bil är aldrig lätt. Det finns mycket att tänka på och begagnatmarknaden kan vara en riktig snårskog. Men samtidigt är det bästa bilköp du kan göra en bättre och nyare begagnad bil. Vi ger dig lite råd för att göra en så bra bilaffär som möjligt.

Audi

 

  1. Välj storlek först. En praktisk småbil som ska användas i stan? En kombi där barnvagn och hund får plats? Tänk dock ekonomiskt, det kanske inte är värt att köpa en sjusitsig ”ifall ni skulle åka ut på den där fjällsemestern med släkten som ni pratat så länge om”. Hur du oftast använder bilen borde bestämma.
  2. Läs på. Ett bättre tips kan man egentligen inte ge. Sök på internet efter både priser, milantal och bilmodeller. Läs på om de bilmodeller du kan tänka dig. Hur har de klarat krocktester? Har de recenserats av bilmagasin, och hur gick det i så fall? Vi kan rekommendera exempelvis Audi a4 och Audi a6 som båda är säkra kvalitetsbilar som klarat krocktester och andra tester bra.
  3. Köp av en privatperson. Oftast lägger en bilhandlare på ungefär 10 000 kr på bilens värde vid försäljning för att klara sina omkostnader. Dock är ju inte detta någon garanti för att bilen är bättre. Fördelen man har av att köpa hos bilhandlare är att det ibland kan vara tryggare genom att man får med en garanti. Dock gäller oftast inte detta på äldre begagnade bilar och billigare bilar. En till fördel med att köpa bilen av en privatperson är att du oftast kan få mer information om bilen. Hur har den använts? Vilka reparationer har gjorts?
  4. Välj rätt bränsle. Diesel lönar sig inte jämfört med en bensindriven bil med liten motor. Du måste köra väldigt mycket för att diesel ska löna sig. Fundera över en miljöbil om du ska köpa en nyare begagnad bil. Detta kan även ge fördelar vid skatt och trängselavgifter då det ibland finns andra regler och undantag för miljöbilar.
  5. Förhör säljaren hårt. Åk inte och kolla på en bil i onödan. Fråga om detaljer på telefon och var konkret. Har kamremmen bytts? När? Om inte, när ska den bytas? Fråga inte om klädseln är fin, fråga konkret om det finns fläckar på den. Fråga hur länge ägaren haft bilen, fråga varför den säljs.
  6. Ut och provkör. Bryt inte mot några lagar men testa hur bilen känns i lite högre hastigheter och hur den hanterar kurvor i lite högre hastighet. Lyssna på motorn vid både höga och låga varvantal. Lyssna om bromsarna gnisslar. Känn efter på körställningen, kan du ställa in så att du sitter bekvämt?
  7. Pruta! Det går nästan alltid att pruta på plats. Fråga om säljarens lägsta accepterade pris. Föreslå sedan ett pris under det. Oftast möts ni någonstans i mitten. Och om inte, då har du i alla fall försökt och kommer inte behöva undra om du egentligen hade kunnat komma undan några tusenlappar billigare.
  8. Skriv ett kontrakt. Ett enkelt köpeavtal med bilmodell, registreringsnummer, datum för affären och priset räcker gott men är bra att ha.

Huvudsaklig källa för listan ovan är Sydsvenskan.